Zwem ABC

De Almeerse Reddings Brigade is Licentiehouder Nationale Zwemdiploma'sAls "vooropleiding" voor de opleidingen Lifesaving (Zwemmend Redden) maken we de allerjongste leden watervrij en leiden we ze op voor de diploma's Zwem AZwem B en Zwem C

De Almeerse Reddings Brigade is Licentiehouder Nationale Zwemdiploma's. Als zwemlesaanbieder zijn wij getoetst op de kwaliteitscriteria die gekoppeld zijn aan de Licentie Nationale Zwemdiploma's. Bij ons kun je de enige echte diploma's

Zwem AZwem B Zwem C behalen.

Na Zwem C kan doorgestroomd worden naar de diplomalijn Lifesaving van Reddingsbrigade Nederland (Junior Redder, Zwemmend Redder, Lifesaver). Meer info daarover, klik [HIER].

Wat kan je met welk zwemdiploma?

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) heeft niveaus van zwemvaardigheid gekoppeld aan Nationale Zwemdiploma's. Je voldoet pas aan de Nationale Norm Zwemveiligheid bij diploma Zwem C. De Nationale Zwemdiploma's Zwem AZwem B en Zwem C zijn daarbij tussenstappen. Deze niveaus sluiten aan op de Nederlandse infrastructuur van zwemwater waar volwassenen en kinderen zwemmen:

  • Diploma Zwem A: Je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.
  • Diploma Zwem B: Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
  • Diploma Zwem C: Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Wanneer?

De zwemlessen Zwem A en Zwem B worden op de vrijdagavond gegeven.

Vrijdag van 19.00 tot 19.45 uur 

vrijdag van 19.45 tot 20.30 uur (7+)

De zwemlessen Zwem C 

donderdag van 19.00 tot 19.45 uur.

Waar?

Wij zwemmen in Zwembad Almere Poort, adres Pierre de Coubertinplein 6 (in Indoorsportcomplex OlympiakwartierGoogle Maps).

Wat moet je kunnen?

Wij hebben een lesplan dat gebaseerd is op de eindtermen voor het Zwem A [klik hier] en Zwem B [klik hier] diploma.

Voor het Zwem A kennen wij vijf groepjes en voor Zwem B zijn er twee groepjes. Elk groepje gaat weer net een stapje verder in het het watervrij zijn, het aanleren van de techniek, en natuurlijk de conditie.
Wij starten dan ook in een vroeg stadium met het zwemmen met kleding bij Zwem A:

  • groepje 2: Waterschoenen. Welke schoenen zijn goed? [klik hier] 
  • groepje 3: Waterschoenen & t-shirt (korte mouwen)
  • groepje 4 & 5: Waterschoenen, t-shirt lange mouwen & lange broek met pijpen 

De kledingeisen voor Zwem A en Zwem B vind je [hier].

De juiste techniek

Voor velen is het al even geleden dat zij zelf het zwemdiploma hebben gehaald. Er is een heleboel veranderd. Je moet nu al veel meer kunnen voor een diploma, maar ook de slagen zijn veranderd.De uitvoering moet zijn volgens de eindtermen (zie hierboven) en de Examenregeling Nationale Zwemdiploma's | [link1] [link2].
[het verschil tussen drijven en uitdrijven] 

Afzwemmen

We zwemmen af voor Zwem A en/of Zwem B, Zwem C zodra de zwemmers klaar zijn. Gemiddeld (!!) doet iemand er twee jaar (twee zwemseizoenen) over om het Zwem A te behalen en zes maanden om het Zwem B af te ronden.

Meer informatie over het afzwemmen [klik hier].

Wachtlijst