Vereniging

De Almeerse Reddings Brigade is op 6 maart 1985 opgericht. Op dat moment hadden wij de beschikking over een keetje van vier meter lang op het Surfstrand en een reddingsvlet. De vereniging bestond toen uit slechts 16 personen.

Dat is inmiddels flink uitgebreid. Wij hebben nu de beschikking over drie reddingsposten (clubhuis en Surfstrand in Almere Haven, en Almeerderstrand in Almere Poort), zes vaartuigen (drie "langzame" reddingsvletten, twee snelle reddingsboten en een waterscooter) en een brigadeauto. Ook is ons ledenaantal sterk gegroeid naar ongeveer 200 leden. Van deze 200 leden zijn er ongeveer 50 ook daadwerkelijk actief als vrijwilliger binnen de vereniging.

De Almeerse Reddings Brigade heeft zich bij haar oprichting op 6 maart 1985 het volgende doel gesteld en dat tot op heden ook nageleefd:

"Om hulp te verlenen aan drenkelingen en het voorkomen van waterongevallen."

Onze vereniging is aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) en heeft twee hoofdactiviteiten:

1. Het leren van Zwemmend Redden aan mensen tussen de 5 en 80 jaar

 • Wij zwemmen op donderdagavond van 19:00 tot 21:30 uur en op vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur in het Zwembad Almere Poort (Pierre de Coubertinplein 6).
 • We leren onze leden de basisvaardigheden zwemmen (ZwemABC) en leiden ze daarna verder op binnen de internationeel erkende diplomalijnen Lifesaving (Zwemmend Redden) en Lifeguarding (Waterhulpverlening/ Varend Redden) van Reddingsbrigade Nederland (Junior Redder, Zwemmend Redder, LifeSaver, Lifeguard).

2. Het bewaken van de stranden en buitenwateren van Almere in de breedste zin van het woord

 • De bewakers van de Almeerse Reddings Brigade opereren vanuit Almere Haven, waar het clubhuis staat aan de Sluiskade 23-25 (achter de jachthaven WSV Almere Haven).
 • Deze taak is onder te verdelen in vijf deeltaken:
  • Het aanleren van Lifeguarding (Waterhulpverlening/ Varend Redden) conform de opleidingslijn Lifeguard van Reddingsbrigade Nederland
  • Strandbewaking & preventie
  • Evenementenbewaking
  • Rampentaak (landelijk; convenant rampenvloot Ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) met Reddingsbrigade Nederland)
  • Search & Rescue (SAR)
 • Wij bewaken voor de Gemeente Almere de Almeerse buitenwateren van de Stichtsebrug tot de Hollandse Brug (Gooimeer), en van de Hollandse Brug tot De Blocq van Kuffeler (IJmeer en Markermeer). Almere heeft op dit gebied drie jachthavens: WSV Almere Haven, Marina Muiderzand en De Blocq van Kuffeler.
 • Daarbij bewaken wij de stranden aan de buitenwateren van Almere: het Zwemstrand Almere Haven, het Surfstrand Almere Haven en het Almeerderstrand (voormalig Muiderzand).

De Almeerse Reddings Brigade is - als we met onze boten op het water zijn - bij ongevallen en pech op het water bereikbaar via Marifoonkanaal 16 en/of via Kustwachtcentrum Den Helder (Den Helder Rescue).

-