Reddingsbrigade Nederland: 8 Tips ter voorkoming van verdrinking - Nationale Maand van de Zwemveiligheid

Bron: 
190419.10

bron: Reddingsbrigade Nederland

19 april 2019

Om de kans op verdrinking te verkleinen deze 8 tips voor ouders! Reddingsbrigade Nederland adviseert samen met de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) deze tips op te volgen.

Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid wil de NRZ samen met partners een aanzet geven tot gedragsverandering. Het doel is dat Nederlanders zich bewuster zijn van risico’s op verdrinking en weten hoe risico’s te voorkomen, dus goed voorbereid zijn in de buurt van water.

8 Tips:

  1. Zwem waar dat mag (www.zwemwater.nl) én laat thuisblijvers weten waar je gaat zwemmen.
  2. Zwem in buitenwater waar lifeguards (van de Reddingsbrigade) toezichthouden.
  3. Houd vooral jonge kinderen constant in de gaten en laat ze niet alleen zwemmen of spelen in het water (zwem zelf ook nooit alleen). Blijf in het water op armlengte afstand van je (kleine) kind.
  4. Waarschuw je kind voor de mogelijke gevaren, geef duidelijke instructies en maak afspraken. Kan je kind niet zwemmen? Ga dan tot de knieën van je kind in het water en niet verder.
  5. Houd rekening met stroming, golven, diep en koud water. Vooral in het voorjaar is het buitenwater nog erg koud.
  6. Gebruik bij wind richting water geen drijvende voorwerpen, zwemvest of zwembandjes. Dit geldt met name bij zwemmen in zee, in mindere mate bij zwemmen in plassen en meren.
  7. Besluit om je kind al op jonge leeftijd te leren zwemmen.
  8. Met Nationaal Zwemdiploma C voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Blijf regelmatig zwemmen, zodat je het zwemmen niet verleert. Doe jaarlijks de Nationale ZwemChallenge om je zwemvaardigheden te testen.


Zie ook:

Reddingsbrigade Nederland

NL Zwemveilig