Nieuwjaarsduik - 1 januari 2020

Bron: 
200101.01

Op 1 januari zullen er op verschillende plaatsen in Nederland weer vele duizenden Nederlanders het nieuwe jaar met een frisse duik beginnen tijdens een van de (Unox) Nieuwjaarsduiken in het land.

Vrijwilligers van de Almeerse Reddings Brigade letten bij de Nieuwjaarsduik Almere Haven (georganiseerd door Windsurfvereniging Almere Centraal) op de veiligheid van de nieuwjaarsduikers tijdens dit traditioneel Nederlandse evenement. En als het nodig is wordt er eerste hulp verleend.

De Nieuwjaarsduik Almere Haven is vanaf het Surfstrand Haven het Gooimeer in => [locatie].

Vol enthousiasme wordt een duik genomen in het koude water, maar dat is niet altijd zonder gevaar. (zie de tips onder de foto)
Wie in koud water 'duikt', moet zich van de risico's bewust zijn. Een heftige reactie kan een 'cold shock response' oftewel een koudeshock zijn. Kenmerken van een koudeshock zijn: verhoogde hartslag, ongecontroleerde en versnelde ademhaling, onvermogen om de adem in te houden, desoriëntatie, paniek. Weten wat er kan gebeuren, hoort bij een goede voorbereiding op deelname aan een nieuwjaarsduik.

Nieuwjaarsduik Almere Haven

Om deelnemers aan de Nieuwjaarsduik zo optimaal mogelijk voor te bereiden en onderkoeling te voorkomen geeft de Reddingsbrigade een aantal handige tips. Vooral ‘wild duiken’ wordt afgeraden.

Acht tips van de Reddingsbrigade om veilig het nieuwe jaar in te duiken

1)  Neem alleen deel aan een goed georganiseerde nieuwjaarsduik.
Bij voorkeur een waarbij vrijwilligers van een reddingsbrigade toezicht houden. Ga niet 'wild' duiken, op locaties waar geen hulpverlening aanwezig is. Houd je aan de aanwijzingen van de organisatie=

2) Neem alleen deel als je je fit voelt.
Is dat niet het geval of is het medisch niet verantwoord, doe dan niet mee. Word je vlak voor, tijdens of na een nieuwjaarsduik onwel meld je dan meteen bij hulpverleners (lifeguards, EHBO'ers, huisarts).

3) Zorg voor een goede voorbereiding.
Lees vooraf alle beschikbare informatie. Arriveer op tijd, zodat je de duiklocatie kunt bekijken én kunt uitzoeken waar hulpverleners zich bevinden.

4) Zorg voor een goede warming-up.
Houd daarbij zolang als mogelijk kleren en schoenen aan, tot kort voor het aftellen naar de nieuwjaarsduik. Blijf voortdurend in beweging

5) Bescherm jezelf tegen de kou van de lucht en het water.
Zet een muts op; via je hoofd verlies je namelijk veel warmte. Heb je het normaal al vlug koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreen pak.

6) Let op je kinderen.
Verlies ze geen seconde uit het oog en houd ze bij voorkeur aan de hand. Door de drukte kunnen kinderen in de problemen komen. Ouders moeten te allen tijde waken over de veiligheid en het welzijn van hun kinderen.

7) Kom zo snel mogelijk weer het koude water uit.

8) Warm direct na de nieuwjaarsduik op.
Zoek een plekje uit de wind, bij voorkeur een verwarmde ruimte. Droog jezelf helemaal af. Kleed je snel aan en doe direct slippers of schoenen aan. Alcohol werkt niet om op te warmen, integendeel; een koud lichaam in combinatie met alcoholgebruik kan onderkoeling veroorzaken. Neem juist een warme zoete drank en/of soep. 

Fijne en veilige nieuwjaarsduik gewenst!